TIME Magazine kom frem til at ALTEA er et av de 10 mest interessante ”ukjente” reisemål i Europa,
….        et av de andre var faktisk Bergen!
Nysgjerrighet er nok drivkraften bak en hver byvandring.
Det å stille spørsmålet: ”Hvorfor ligger denne byen akkurat her?” ”Hvordan fikk byen navnet?”  Historien, begivenhetene og fremtiden!  Vannet i elven og stedet her har jo eksistert siden før vår tidsregning. Iberiske bosetninger ved elveutløpet. Fønikerne var her og så kom grekerne.  ALTEA - hva betyr navnet? Sannsynligvis fra Gresk
(ALTHAEA) - som betyr: Jeg helbereder. Fra en plante som fortsatt vokser langs elven. Althaea officinalis, marsmallow på engelsk - brukes mot bl.a. SÅR HALS!
Nisperos - Japansk mispel.
Kjærlighetsfrukten. For tusen år siden ble denne frukten dyrket i Kina og Japan som prydfrukt. Frukttreet kom hit til dette området for ca 200 år siden, via Mauritius og dyrkes stort sett bare i dette området av Spania. Det er spesielt i Callosa d’en Sarriá, Spanias Nisperos hovedstad, hvor vi finner et dalføre som er beskyttet mot sterke vinder. Nisperos håndplukkes og håndteres som egg - smaken er søt-syrlig, når den er blitt ordentlig moden. Brukes innen kosmetikk industrien. Mer enn 80% av Spanias produksjon kommer fra dette stedet. Plukkes i perioden april til juni.
Elven som renner gjennom byen og som er årsaken til at den ligger
akkurat her heter Algar, som betyr helsebringende elv. Maurerne kalte senere byen Altaya. Om det betyr det samme har vi ikke ennå brakt på det rene.

Beliggenheten ved foten av den 1100 meter høye fjellryggen Sierra Bernia, med høyeste topp på 1129 meter, og med Sierra Aitana’s 1500 i vest, gjør at det rent klimatisk skapes et ”magisk” mikroklima i området. Fjellet skjermer mot kalde vinder fra innlandet. Fjellsiden ligger som en grønn oase ned mot det fruktbare lavlandet og havet.


Området rundt Altea har en storslagen natur med mer enn ”300 soldager” i året og sies å ha ett av Europas beste klima. Noe nedbør sikrer samtidig at Altea og dalene nordover er blant de grønneste og frodigste områdene på hele Costa Blanca kysten. Her dyrkes det appelsiner og mange eksotiske frukter.

Fakta om Altea Ca. 23-tusen innbyggere med tillegg av ca 4-5000 som har Altea som oppholdssted for sin langtidsferie eller annet temporært besøk. Nesten 33 km2 i utbredelse. I høysesongen huser byen ytterligere mer enn 50.000 tusen besøkende, samt folk fra nabo- kommunene. Dette danner livsgrunnlaget for mer enn 40 profilerte restauranter og over 60 andre typer spisesteder, som tapasbarer, pizzeriaer og kafeer.
Nabokommunene er i syd Alfaz del Pi, i vest La Nucia, Polop og i nord Callosa, Jalon og Calpe. Alteas beliggenhet er i Marina Baixa- nedre Marinaområdet, i Alicante provinsen i Valencia regionen. Sammen med Benidorm, La Marina (Finestrat) og Alfaz, utgjør området en Metropol med sine mange tilbud.

Altea i går
- byen var nok lenge preget av at den levde av fiske og landbruk. I 1936 ble en av byens nå eldste bedrifter grunnlagt. Zaragoza Almendras. Mandelfabrikken. Den utgjør faktisk en viktig rolle i Spanias mandelindustri. De leverer til de store Turron-fabrikkene i Jijona(Xixona) og omegn.
Senere, på 60-70 tallet, søkte kunstnere og forfattere fra ”hele verden” til Altea på grunn av det spesielle lyset her og den lune, rolige atmosfæren i byen. Altea var den gang et møtested for Europas ”siste bohemer”.

Dagens Altea -
den nyeste tilveksten er Palau de les Arts - Vårt eget konserthus med 856 plasser sto ferdig i juli 2001. Det huser samtidig en månedlig skiftende maleriutstilling.

Det er direkte forbundet med Miguel Hernández Universitet for kunst og kultur. (oppkalt etter Miguel Hernández dikter og republikaner 1911-1942)
Hvordan klarer denne lille fiskerlandsbyen å trekke storheter som Julio Iglesias og José Carreras.
Hemmeligheten til Palau Altea er samarbeidet med noen av Spanias store kunstsentra, deriblant Palau de la Música de Valencia. Alteas posisjon som Costa Blancas suverene kulturby hjelper naturligvis også.
Altea i morgen. El Tren er nå under oppgradering og utvidelse til 2 spor fra Alicante til Altea. Reisetiden fra Altea til Alicante, som i dag tar godt over halvannen time, vil bli nærmest halvert.
Med tiden er tanken å knytte toget sammen med det planlagt ”flyplasstoget” og med et AVE stopp i Benidorm vil Alicante og Madrid bare være som forsteder til Altea
J

Det er lagt planer for å rydde områdene langs elven Algar, et område som i dag ikke er særlig tilgjengelig. Kommunen ønsker å anlegge et rekreasjonsområde for byens befolkning. Arbeidet er i gang og snart er det gangveier for turgåere i den nedre delen av Algarområdet.
Det er ikke lenge siden den forrige ordføreren sa i et TV-intervju at hans drøm var at Altea skulle bli et alternativ til Monaco på Cote Azur og Puerto Banus på Costa del Sol, det hadde vært noe det
J.

La oss se på noen av de viktigste historiske begivenhetene for byen.

500 -100 før
vår tidsregning. Alteas historiske fortid strekker seg tilbake til den tidsepoken da Fønikerne, Grekerne og Kartagenerne krysset rundt på det som i dag kalles Middelhavet, men som romerne kalte Mare Nostrum - vårt hav. Det er få synlige bevis på grekernes tilstedeværelse fra den gang utover noen krukkerester og lignende som er funnet ved arkeologiske utgravninger.
De ”primitive Valencia- Ibererene” som bodde her hadde en for oss i dag velkjent kultur, gitt oss gjennom inskripsjoner og kunstgjenstander. De er de sanne Alteas forfedre. De hadde bosetninger i dagens Altea, i Altea la Vella og ved Cap Negret. Altså på begge sider av elven og på høyden for å holde uvedkommende unna. Navnet Altea fikk byen senere, vi vet jo ikke hva de selv kalte stedet.
At romerne var her har satt tydelige spor gjennom offerplasser og akvedukter. Men det er Cartagena, Alicante og Denia som har de best bevarte etterlevninger fra romertiden. Senest i 2003 er det funnet romerske mynter ved Cap Blanc i Altea.
Den Romerske påvirkning var så lang og sterk at selv om Maurerne var her i området i mer enn 500 år, beholdt befolkningen sine kulturfestivaler, vaner, språk og religion fra sin Iberisk- Romerske periode.

Altea ble den muslimske byen ALTAYA og var i deres regjeringstid underlagt Taifaen i Denia.

Ofte snakkes det om 800 års okkupasjon
- det er vel å ta i. Okkupasjon er vel heller 5 år eller 10 år. Vi ville vel heller kalle det den mauriske perioden. Som i Norge med Dansketiden og Unionstiden med Sverige.
Den mauriske perioden var en vekst og utviklingstid for den Iberiske halvøy. Med mange nyvinninger og stor utvikling innen landbruk og fiske. Byggemetodene ble forbedret, parker anlagt, kunsten blomstret og det var stor toleranse for meninger og trosretninger. Jøder, kristne og muslimer, side om side.
En forskjell var det, jøder og kristne måtte betale en ekstra skatt og de sto lavere enn muslimene i samfunnet. Araberne var ”Herrefolket”.

I dag ser vi klare spor etter denne perioden over hele landet, med sine terrasserte åssider for å hindre jorderosjon og som gjorde det mulig å dyrke på de mest umulige steder. Araberne valgte de flate jordene mens de vanskelige områdene ble gitt til nordafrikanske berbere som kom sammen med araberne.

I året 711
kom Taric over sundet ved det som senere fikk navnet etter ham; Gib Al Taric - Tarics klippe, Gibraltar og i løpet av få år sto muslimene ved foten av Pyreneene. Denne fjellkjeden i nord dannet en naturlig ”Front” mellom det kristne Frankrike og den nå Muslimske halvøya. Denne delen av landet var i tillegg glissent befolket og av et kranglete folk, baskere.
På den tiden var ikke Spania ett kongedømme, men delt opp i mange små. Den gang var det omtrent som dagens 17 regioner, som igjen nå er delt i 52 provinser. Alicante er én provins av tre, i regionen Valencia.
Spania er i dag en føderal stat, slik som Tyskland er og USA, med flere.

1244- Valencia feirer 9. oktober som sin ”nasjonaldag” som er fordi Jaime 1 av Aragon (Jacob1) frigjorde Valencia i 1244 fra Muslimene, Altea ble da en del av det kristne Valencia og kongen donerte landområdene i Altea til Pedro og Ramon Tomas av Leida, mot at de lovet å utvikle og forbedre byen og området. Det var den gang ”byen” lå der hvor Altea la Vella ligger i dag.
Omtrent på denne tiden dukker også navnet Benidorm opp. Men det er først i 1325 at det første gang ble utstedt noe ofisielt. - ”Så Altea er eldst”

1279
- Pedro 3 (Den store) utstedte bybrev og påla nybyggerne å forbedre forsvarsverkene i byen og området generelt.

1300-1500
Vekslende periode som kasteball mellom forskjellige ”Lorder” og tronen. Befolkningen langs kysten levde i en konstant frykt for piratangrep fra Berbere støttet av maurerne. Mange ”byer” som Benidorm og gamle Altea var avfolket, menge ble tatt og solgt som slaver.
Et yndet tilfluktsted for piratene var ”De flate øyene” utenfor kysten av Santa Pola. De som på midten av det 17 århundre fikk navnet Nuevo Tabarca, etter en øy utenfor Tunis, men det er en annen historie.
Muslimene var i denne perioden presset tilbake til Al-Andalus (Andalusia) og hadde sitt høysete i Granada.

I 1479
dør Juan 2 av Aragon og med det støpes det Spania vi i dag kjenner, gjennom giftemålet mellom Isabell av Castilla og Ferdinand av Aragon

1479 - 1506.
Med ”De Katolske Monarker” (Los Reyes Catolicos) følger en 10 år lang borgerkrig og etter den, startet utdrivelsen av de resterende muslimer fra halvøya, og i 1492 inntar Monarkene Granada og den mauriske periode er over. Spania er nå katolsk og mange maurere konverterer til kristendommen for å få bli i landet. De ble kalt Moriscos.

1492
er et år å huske. Columbus oppdager Amerika og Spania går inn i en periode med store inntekter fra den nye verden. Spania ekspanderer og blir en stormakt, et imperium hvor solen aldri går ned.

1492
Granada faller, den siste arabiske kongen Muhammed XII med kallenavnet Bobadil, forlater gråtende Alhambra og den Iberiske halvøy. I det han snur seg og ser Alhambra for siste gang gråter han og hans noe usympatiske mor sier: ”Du gjør det bra, som gråter som en kvinne for det du ikke kunne forsvare som en mann”.

1492
Spanias største humanist, Elio Antonio de Nebrija (1444-1522) professor ved Salamanca universitet presenterer den Kastilliansk grammatikk med ordene; ”Språket, deres majestet - er et imperiums fremste våpen” og det spanske språket blir med det et verdensspråk. Salamanca Universitetet, det eldste i Spania ble grunnlagt av Kong Alfonso IX i 1218. I 1254 ble det anerkjent som et av ”verdens” 4 store universiteter. De tre andre var Oxford, Paris og Bologna.

På 1500
-tallet var området, som følge av den kontinuerlige prosessen med å drive ut alle som ”lignet” på maurere, til tider nesten avfolket og byen Altea la Vella lå mot slutten av perioden i ruiner. I mange 100 år ble områder etter dette liggende helt avfolket.

En lang periode med kriger og stridigheter - mens Alteas befolkning driver med sitt.
1556 - 1598
Filip 2. Beordrer utbygging av forsvarsverker langs landets grenser og sikring av kystlinjer og havneområder.

1562 - 1612
Festningen BERNIA bygges høyt oppe på fjellplatået for å overvåke den resterende Moriscos-befolkningen i området. Det er tidvis lokale opprør. Slutten på utdrivelsen kulminerer.
Festningen demonteres i 1612 uten å ha hatt den ønskede nytten, verken mot opprør eller piratvirksomhet.

1609
Den siste Moriscos ble til slutt jaget ut av Alteaområdet og ut av Spania. Den dag i dag har familiene i Marocco nøklene til sine gamle bosetninger og drømmer om å komme tilbake.
I Granada er det i dag igjen bygget en Moské.

I 1607
ble det besluttet at det skulle bygges en beskyttet by på det høyeste punktet ved elven Algar, med dobbel mur og fort.

1617
, den 11. januar. Baron Don Fransisco de Palfox , for Calpe, Benissa, Teulada og Altea beordrer og gjennomfører byggingen av Den nye byen Altea, slik vi kjenner den i dag. Byen skulle ha to bastioner mot havet.
Det ble bygget to porter inn. Hovedporten - Portal Vell, kan man betrakte den dag i dag som hovedinngang til den gamle bydelens Calle Major. Den andre porten var den gang rett bak den gamle kirken, men er i dag borte.
Fiskernes port i enden av Calle Jesus het opprinnelig ”Portal Nau”, Calle Jesus går fra kirketrappen og rett øst (ut mot havet), der finner vi porten.
Byen hadde 36 hus innenfor bymurene, bybrev ble utstedt og 47 forpaktere ble på denne dagen utpekt.
Fra da av startet byen Alteas vekst. Byen vokste og spredde seg nedover skråningen mot havet og fiskerbosettingen og mot elven til den omsluttet vakttårnet Vella Guardia.
De tidligere bondegårdene -Fincas - ga navn til noen av dagens distrikter i Altea og andre fikk navn fra stedenes særegenhet. La Olla -Gryta- ved Cap Negret, den svarte klippen. L’Horta - gartneriet, La Pila - vanntrauet, Sogay -langdraget.
De sjøfarende hadde etablert en havn med et fiskemottak - ”Arrabal de la Mar”- en forstad til byen, der hvor dagens havn ligger.
Stedsnavnene klinger fint på spansk, som for eksempel vin fra Valdepeñas - vin fra Steindalen. Og det er faktisk mye stein der - som på Jæren!
J
Tenk på kystnavnene de beskriver også noe; fra Costa Brava i nord ved Barcelona og rundt kysten til innerst i Bisaya ved San Sebastian. Navn som Costa+ Dorada, - Asahar, - Blanca, - Calida, - de La Sol, -de La Luz og øverst Costa Verde ut mot Biscaya.

En viktig begivenhet.

1705 Erkehertug Karl av Østerrike. Dette året skjedde kanskje den viktigste begivenheten i Alteas historie. Den spanske tronfølgerkrigen var i gang 1701 - 1713. Karls tropper hadde forlatt Gibraltar for å innta Denia og Valencia. De trengte sårt å få etterfylt forsyninger og hvile etter en strabasiøs seilas. De ble tatt i mot med åpne armer, gitt mat og støtte av befolkningen i Altea. Dette muliggjorde Karls erobring av de to befestede byene lengre opp langs kysten.


                        Altea’s byvåpen
- med to ørner rygg mot rygg - selv om det ikke er dokumenter som beviser dette, er det påstått at det er
                        en arv fra Habsburgeren Karl, som takk for hjelpen.


Altea vokser videre i langsomt tempo - det er større byer som er i fokus i denne tiden.
Men i1963 skjer en annen viktig begivenhet i Alteas historie. Det fortelles at General Franco passerte byen sjøveien og ble betatt av det vakre synet; den hvite byen, kirken med de blå kuplene i relieff mot det mektige fjellmassivet bak, at han umiddelbart hadde uttrykt at den byen må fredes - og slik ble det og er det. Gjennom fredningsvedtaket bestemte han at byen skulle forskjønnes. Byen fikk innlagt vann og kloakk og de fire bastionene, gatene og kirkeplassen ble steinsatt med stein fra stranden.For å oppdage Altea, for den saks skyld enhver by, er vi nødt til å glemme
klokke og bilen for en stund og bare rusle rundt i byen. En tur innom
turistkontoret på strandpromenaden, for å skaffe noe grunnlagsinformasjon anbefales.
Byvandring i Altea           - Av Hans Svedbergh
Port Vell og Calle Mayor
Calle San Vicente, utenfor nr. 12
Vanntårnet på Vannkrukkeplassen
Følg med på vår vandring:

Palau
ligger rett bak oss, vi går i retning kirken, innover Fornet, i dag er det ingen port inn til byen fra denne siden, men en gang i tiden var den her ved kirken.

Inn til Mirador- utsikten
og orientere oss - 100 meter over havet. "Blå flagg"-strender betyr at strender og vannet er rent og badeforholdene ypperlige.


Rett bak oss ligger Alteas nåværende eldste bygning - Torreon de Altea, det gamle kruttårnet.


I europeisk sammenheng vil kruttets historie til våpenbruk starte fra omkring år
1310 og var det eneste praktiske sprengstoffet fram til slutten på 1800-tallet. Men temmelig raskt utviklet man relativt effektive kanoner som revolusjonerte krigskunsten på kort tid etter at de antagelig første kanoner ble satt inn under beleiringen av Metz i 1324. Året etter er det belegg for at kanoner inngikk i arsenalene over hele Europa.Jernbanen
- smalsporet og ensporet, ble vedtatt utredet for bygging i 1882 og ble ferdig i 1914! Den bærer navnet ”El Tren” - Toget- og fikk en stor betydning for befolkningen langs denne delen av Costa Blanca ved at den gikk langs kysten.Havnen og Club Nautico
- en aktiv fiskehavn, mottak og noen gode fiskerestauranter, men best selvfølgelig båtforeningen med sine mange tilbud og tidmessige klubblokaler.Kirken
bak oss sto ferdig i 1901 på restene av den gamle og primitive festningskirken som nybyggerne reiste i 1617.  Den igjen visstnok bygget på restene av en gammel moské.??


Nuestra Señora del Consuelo
- (kirkens navn) Vår omsorgsfulle Frue; Consuelo betyr trøstende, lindrende, oppmuntrende.


Cupula del Mediterrano
- Kirkens kuppel og klokketårn på toppen av byen er blitt et velkjent landemerke og et symbol for Altea. Forgyllingen innvendig sto først ferdig for ca 20 år siden.


Byen har også fått kjælenavnet - Dronningen av Costa Blanca. Det er videre sagt at det er den best bevarte, opprinnelige kystby langs Middelhavet.


Huset med et relieff av Miguel de Cervantes (født i1547, i Alcalá de Henares - og dør den 22. eller 23. april1616 i Madrid) det er en egen historie. Don Quijote regnes for å være
renessanselitteraturens fremste roman, noen hevder sågar at det er den beste oppdiktede fortelling noen gang skrevet. Noen vil mene at Don Quijote er den første virkelig moderne roman.

Det moderne kommer særlig til syne gjennom den psykologiske skildringen av rollefigurene, altså den indre fortellingen.Bastion- hensikten med en bastion er jo nettopp at den stikker ut og at kanonene kan bestryke festningsmuren langsetter. Legg merke til at alle hus har gitter foran vinduene og dørene.
Hengende hager
- se ned de smale gå/trappegatene mot strandpromenaden. Frodig planteliv i den sydøst vendte skråningen.


Fiskernes port ”Portal Nau”-
inn, igjennom, til høyre og mellom grønne planter.Calle Mayor
- Storgata - legg merke til det spesielle gatelegemet.
Her er også et stort utvalg av restauranter og pizzeriaer mellom de mange
gallerier og salgslokaler. Se på keramikkunsten hos Mira.
Port Vell
- gamle porten - med egen keramikkplakat, med en velkommentekst
til oss besøkende:

"Turist du som er så nysgjerrig
og går rundt på planeten vår
stopp opp og gå opp på denne plassen
som er diademet her i Altea
Og fra balkongen her og helt ut på slettene ser du edens hage
og du tror du ser en del av himmelen her nede på jorden
kanskje blir du sliten av å gå opp,
men det er vel verdt det".


Bymur
- videre langs”bymuren” som i dag er en sammenhengende
boligblokk og frem til Gloriettaplassen, en tidligere Bastion fra 1617.

Ned Calle San Vicente, Skytshelgen for Valencia og Vannes; for byggmestere,
blystøpere, taktekkere, trearbeidere og teglverksarbeidere; for barnehjem i
Spania; mot epilepsi, feber, besettelse, hodeverk og truende farer; for et godt
ekteskap, fruktbarhet og en god død

Den hellige Vincent
(lat: Vincentius) Ferrer ble født den 23. januar ca år 1350
i Valencia i Spania.
Han var fjerde barn av engelskmannen (eller skotten) William Ferrer, som hadde slått
seg ned i Spania og var gift med den spanske kvinnen Constantia Miguel.
I Nr 12
ligger et hus velsignet med oblat av San Martin av Porres; Skytshelgen for
sosial rettferdighet, for arbeidet for rettferdighet og fred mellom rasene; for
mennesker av blandingsrase; for frisører, fjernsynet, offentlig utdannelse, det offentlige
helsevesenet i Peru; for husdyr (i Lima); mot rotte- og museplage.

Den hellige Martin av Porres
ble født den 9. desember 1579 i Lima i Peru.
Han var det ene av to uekte barn av den spanske hidalgo (adelsmann) Juan de Porres, ridder av Alcantara-ordenen, og hans elskerinne, den fargete, frie kvinnen Anna Velasquez fra Panama, som var av afrikansk opprinnelse. Hun var en skjønnhet som reiste rundt som underholdningsartist, og den unge Juan ble voldsomt forelsket. Det kunne ikke bli snakk om noe ekteskap, og i kirkebøkene sto Martin oppført med ukjent far. Han ble døpt i kirken San Sebastian, hvor den hellige
Rosa av Lima var blitt døpt seks år tidligere.

Interessert i katolske helgener? Prøv på;
www.katolsk.no

Plaza de la Cruz
, til venstre, mot La Nucia, inn portalen og så til Utlendingskontoret.
Tilbake til Plaza de la Cruz og inn gjennom

Vella Guardia Barrioen
, vakttårnet på Vannkrukkeplassen. Trange gater, smug
og passasjer.

Garganes
, den nyere bydelen, Gangbroen til rådhusplassen, Centro Social.

CEAM
.
El C.E.A.M. ofrece una atención geriátrica a la población de Altea.
Er en institusjon for eldre i Altea.  - 2 etasjer med parkering.

CAN
- Centro Assistencia Noruega - Bærumshjemmet.Plaza la Pau
- fredsplassen og Bar Bocaito.

Takk for turen.Tilbake           Hjem